søndag 28. november 2010

Religion og fred. Mennesket våkner. Helge Hognestad. - En kommentar i etterkant.

Det strømmet mennesker inn i kunstrommet på Solberget scene denne torsdagskvelden 25.november. Ild i ovnen og det knitrer på snøen ute. Det serveres kaffe, the og nybakt eplekake i Ellas kafe i det gamle kjøkkenet. Syverland - Lena Nerland og Jan Erik Syversen - skaper en myk og nær begynnelse inn i kveldens tema - og Amazing graze - i samspill og samsang med Inger Johanne Brunvoll - en magisk start!
Og Helge Hognestad tok opp tråden - fra Amazing graze - og utviklingen av menneskets bevissthet. Gjennom 2-3000 år med utvikling av egoet i mennesket - på godt og vondt - til vi nå er i en ny bevissthetsutvikling - i en ny mulighet. Kveldens tema Mennesket våkner - fører oss inn i kontakt med feminine krefter i oss selv - der dominansen av det maskuline i oss kan avløses av det feminine i større grad - på vegen innover i oss selv - istedenfor utover- i egobaserte handlinger. - Mennesket våkner - og det blir plass til kjærligheten - og den feminine kraften i oss som kan være med også å skape FRED. - "Dette ga meg ro" var en av kommentarene fra publikum. "Interessant. Spennende". Og det ble stilt spørsmål om GLEDEN - det kan virke som om den er fraværende i kirka? Og hva er det som gjør at både kristendommen, islam, jødedommen og tildels hinduismens læresetninger er med å fremkalle voldelige handliger? Dette er viktige temaer som stadig er med å skape konflikter på jorda.  - Religion og fred.
En stor kveld på Solberget scene - i kunstrommet - med Atle Færøys vakre kulltegninger på veggene - foran ilden - med Helge Hognestad i modig og nært forhold til Gud i mennesket - med plass til både ateister og troende - innenfor og utenfor de såkalte trossamfunnene - og der DET SKAPENDE i mennesket faktisk er et begrep som både kunsten og vår åndelighet er en del av. Det å skape. Skape en verden i fred og glede. Takk til deg, Helge, du er en modig mann! Og det er bra at du nå har fått flere å snakke med - enn du hadde da det blåste som verst "i forrige århundre" - flere som vil samle seg om synspunkter og innfallsvinkler til temaer som kan være fruktbare for menneskets utvikling.

1 kommentar:

  1. Flott innlegg! Synd vi ikke fikk overbære hele seansen, Inger Johanne... Men det var begivelsesrikt den korte tiden vi var oppe hos deg inne i den majestetiske stuen, med den knitrende peisen, publikum, modige Helge Hognestad- og eplekaken og den økologiske kaffen. Amazing Grace var vidunderlig.

    SvarSlett